21 Ocak 2012 Cumartesi

Planlama Pokeri


Planlama Pokeri (Planning Poker), bir tahminleme yoludur. Genellikle IT projelerinde kullanılır, özellikle çevik yöntemlerle yazılım geliştirmede tercih edilir. Hem efor tahminlemesinde hem de büyüklük tahminlemesinde kullanılabilir. Geniş Bant Delphi tekniğinin bir türevidir. Talepler listesi ve üzerinde bu iş için hazırlanmış sayıların olduğu kartlar listesi bu çalışmanın temel ihtiyaçlarıdır. Sayı kartlarında genellikle Fibonacci dizisine uygun veya onun türevi sayılabilecek sayılar yer alır, örneğin 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 99 veya 0, 0.5, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100 vb.  Bu temel ihtiyaçlara ek olarak geçen zamanı takip için kum saati veya benzeri bir saat tavsiye edilir. Planlama pokeri bir koordinatörün gönderdiği (tercihen proje yöneticisi) toplantı daveti ile başlar ve alttaki adımları içerir:
  1. Toplantıya Koordinatör dışında konu ile ilgili uzmanlar ve Ürün Yöneticisi katılır. Koordinatör bu oyunu oynamaz yönlendirir.
  2. Ürün Yöneticisi kısa bir ürün bilgilendirmesi yapar. Konu uzmanlarına soru sormaları için fırsat verilir. Özellikle varsayım ve risklerin ortaya çıkarılması önemlidir. Koordinatör bu esnada ortaya çıkan bilgileri kaydeder.
  3. Konuşulan konuyla ilgili her bir uzman masaya bir kart bırakır, kartın sayı olan yüzü masaya bakar. Etraftaki diğer kişilere hangi sayıyı masaya koyduğunu söylememesi gerekmektedir.
  4. Tüm ekip kartını masaya koyduktan sonra herkes aynı anda kartını açar.
  5. En yüksek ve en düşük tahminleri veren kişilerin tahminlerinin sebebini açıklaması istenir.
  6. Ekip kartını alır ve tüm ekip yeni kartını ortaya sürer, aynı anda kaldırılıp kontrol edilir. Eğer genel bir uzlaşı varsa kartların sayılarında, koordinatör bir sonraki maddeye geçilmesini sağlar. Eğer uzlaşı yoksa 4. ve 5. adımlar uzlaşı sağlanan kadar tekrar edilir.
Kartlardaki Fibonacci sayıları, uzmanların tahminlerini yaparken dikkatli olmasını zorunlu kılar. Örneğin 6 atmak isteyen bir uzman 5 veya 8 arasında karar vermek ve işin büyüklüğünü iki kere tartmak zorunda kalır.
Planlama Pokeri, tüm ekibin tahminlemeye katkı yapmasını sağlar. Sözel tahminlemede baskın kişiler nedeniyle sesini duyuramayan kişilerinde tahminini vermesini sağlar. Ayrıca konu uzmanının diğerleri ile tahminini kıyaslama ve değiştirmesine olanak verir. Bunun da katkısıyla Planlama Pokeri ile elde edilen tahminlerin her bir uzmandan ayrı ayrı tahmin alıp ortalamasını almaktan daha iyimser ve doğru olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder