18 Ocak 2012 Çarşamba

Geniş Bant Delphi ile Proje Tahminleme

Geniş Bant Delphi (Wide Band Delphi) tekniği ile projelerde büyüklük tahmini yapılması 1970lerden itibaren gündeme gelmiştir. Esas itibariyle Delphi tekniğinin bir türevi olan bu yöntemi bir koordinatör (tercihen proje yöneticisi) yönetir ve konu uzmanları katılırlar. Alttaki adımları içerir:

  1. Koordinatör bir toplantı daveti ile ilgili uzmanları toplar ve onlara istenenler hakkında bilgilendirme yaparak tahminleme formu dağıtır.
  2. Uzmanlar formu bireysel olarak doldurur ve tahminlerini yazıp koordinatöre verirler ve ekip dağılır.
  3. Koordinatör ortaya çıkan tahminleri uzmanlarla paylaşır ve ekibi yeniden toplantıya çağırır.
  4. Toplantıda tahminlerdeki farklılıklar konuşulur.
  5. Uzmanlara yeniden formlar dağıtılıp, yeni tahminleri alınır. Eğer tahminler istendiği kadar yakın değilse, 3-5 adımlar tekrarlanır.
Tahminlemeyi yapacak ekibin çok kalabalık olmaması (ideali 3-7 kişi arası) önemlidir. Hem toplantıların verimi, hem de uzlaşının sağlanması sayıyla doğrudan ilgilidir. Farklı ekiplerin çalışması muhtemel işlerde tüm ekiplerden katılımcı alınması atlanmaması gereken bir detaydır. Uzmanların oluşturduğu tahmini ve varsayımlarını proje yöneticisi gözden geçirerek son haliyle proje tahminlerine yansıtır. Bu yöntem genel yaklaşımı sebebiyle, farklı projelerde kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder