22 Ağustos 2012 Çarşamba

Risk Türleri


Riskin tanımını birçok yerde görmüş olabilirsiniz. Tekrarlamak gerekirse risk, pozitif veya negatif sonucu olan belirsiz olay veya durum. Risk deyince çoğu zaman negatif olasılıklar düşünülür. Aslında pozitif olasılıklar da risktir J Riskin iki boyutu vardır: olasılık ve etki. Bunları çarpınca riskin olası etkisi ortaya çıkar. Elbette tüm riskleri matematiksel olarak olasılık ve etki yönünden değerlendirmek mümkün olmayabilir. Riskin negatif olanına “tehdit” deriz, pozitif olanına ise “fırsat” deriz. Riskin en önemli özelliği gerçekleşmemiş olmasıdır. Eğer gerçekleşirse risk olmaktan çıkar. Tehdit gerçekleşirse sorun (issue, problem) haline gelir, fırsat gerçekleşirse fayda (benefit) haline gelir.

Tespit edilen riskler için risk karşılama planı (risk response plan) yapılır. Her bir riskin sahibi belirlenir (risk owner). Riskle ilgili niteliksel (qualitative) ve niceliksel (quantitative) analiz yapılır. Niteliksel risk analizi risk seviyesinde yapılır. Niceliksel risk analizi ise proje seviyesinde yapılır, riskin olası tüm proje üzerindeki etkileri belirlenir.

Bir risk için hazırladığınız karşılama planı yeni risk doğuruyorsa buna “ikincil risk (secondary risk)” denir.

Risksiz proje olmaz J Hatta projeler için ortak riskler vardır, projenizde riskleri tespit etmekte zorlanıyorsanız, bunlardan başlamak işinize yarayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder