17 Ağustos 2012 Cuma

Düzeltici ve Önleyici Faaliyet


Örnekle başlamak istiyorum bugün, hatta kışın çok oluşan bir durum: İlk senaryomuzda kışın yerler kar buz, arabayla gidiyoruz yaz lastikleri takılı halde, önümüze bir başka araba çıktı, frene bastık ve doğal olarak duramadık çarptık. Arabayı tamir ettirdik ve eski haline geldi. İkinci senaryomuzda kışlık lastiklerimiz takılı vaziyette seyrediyoruz, aynı durum yaşandı frene bastık ve durduk, kaza olmadı. Bunlardan hangisi düzeltici hangisi önleyici faaliyettir? Cevap açık değil mi. Hangisi daha akılcı ve az maliyetli? Bunun da cevabı açık.
Projelerde bu tür durumlarla çokça karşılaşıyoruz. Maalesef projelerde düzeltici faaliyetlerle ağırlık kazanıyor. Düzeltici faaliyet ile re-aktif davranırsınız, istenmeyen durum oluşur siz de çözmeye çalışırsınız. Önleyici faaliyet ise pro-aktiftir, istenmeyen durumun oluşmasına fırsat vermezsiniz.
Her iki faaliyet de istenmeyen durumun analiz edilmesiyle, problemin sebebinin ortaya konulması ve çözülmesiyle sonuca ulaşır. Farkları ilkinde durum oluştuktan sonra çözüm aranır, ikincisinde potansiyel soruna çözüm aranır. Üretim süreçlerinde bu konu oldukça ciddi ele alınır, proje yönetiminde ise henüz hakettiği karşılığı bulamamıştır.
Bu arada her ikisinde de sorun çözülür ama maliyeti farklı olur. Maliyet farkı bazen dramatik olabilir. Seçim sizin J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder